dijous, 2 de gener del 2014

Massada 31. Desembre 2013




Tot passejant....


Les persones que estimem el lloc on vivim ens agrada passejar pels carrers de les nostres pobles, viles i ciutats. Segurament en moltes ocasions  ens veiem obligats a fer-ho de forma ràpida perquè anem a treballar o a fer un encàrrec i no disposen de massa temps.  Hi passem, hi transitem sense parar massa esment en allò que ens envolta.
Però quan tenim l’oportunitat de dur a terme la saludable activitat de passejar, ens adonem que és en aquests moments quan podem gaudir  de veritat d’aquests carrers, de tots els elements dels quals es composen i apreciar els mil detalls que ens podem anar trobant a cada racó.

Però a vegades succeeix que has passat per un carrer mil vegades tot passejant  i sense saber molt bé el perquè, de cop i volta  et sorprèn una novetat o un detall que amb tota seguretat portava molts i molts anys i que, malgrat haver-hi passat en un munt d’ocasions, no n’havies parar esment. I a vegades aquests detalls ens sorprenen especialment perquè porten contingent un valor afegit que el fan especialment interessant.


Sabadell no n’és pas una excepció. Hi  transitem, hi passegem i un dia ens adonem  d’allò que havíem tingut davant i que no havíem percebut I ves per on ens sorprèn gratament.
Un d’aquests detalls l’hem trobat al carrer de Sant Quirze, gairebé a la cantonada amb el carrer de Gràcia. Just al damunt de l’entrada d’un conegut sabater. Es tracta de l’espai destinat a posar-hi ha el número de la casa. Si ens hi fixem podrem observar que, a la seva base, just darrera el número cinc, hi trobem una peça de ceràmica amb l’Estrella de David.

Desconeixem els motius que varen dur al propietari a posar aquest element a la façana i desconeixem també si el fet de ubicar-hi el número el damunt respon a una voluntat d’emmascarar o de dissimular aquest símbol. (És un edifici renovat als anys seixanta-setanta del segle passat i per tant en ple període franquista).
Podríem fer moltes conjectures al respecte, però preferim tant sols constatar l’existència d’aquest detall en una ciutat malauradament orfe de testimonis del llegat de la cultura i la tradició jueva.


Segurament molt dels nostres lectors tenen la sort de viure en pobles, viles o ciutats que han tingut una major presència jueva i per tant gaudir de més i millors vestigis. En aquest sentit us animem a que ens feu arribar les vostres fotografies i els vostre comentaris.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada