dilluns, 10 de juny del 2013

Massada Sabadell nº23 març 2013





CallCat: nova aplicació per a apropar el patrimoni jueu


L’empresa sabadellenca Re-Virtualis, conscient de la creixent visita al nostre país de turistes israelians, està fent realitat un projecte que consisteix en una aplicació informàtica per a telèfons mòbils intel·ligents (smartphones) que els facilitarà una informació indispensable per fer-los més amena i comprensiva la seva estada entre nosaltres.


La presència de la cultura jueva a Catalunya es remunta a l’Edat mitjana i, tal i com s’ha esmentat sovint a les pàgines de Massada-Sabadell, encara es pot resseguir avui en dia en les estructures dels antics calls d’arreu del territori com els de Girona, Tortosa, Besalú o Barcelona i tants d’altres que han anat apareixent als números de la nostra revista digital. Passejar-hi pels seus carrerons disposant de completa informació sobre la presència jueva és l’objecte d’aquest aplicació de realitat augmentada que està ultimant Re-Virtualis, amb la participació de personal de diferents àmbits com són la informàtica, el disseny, el patrimoni o l’arqueologia.

Aquesta aplicació o App farà possible que el visitant interessat en el patrimoni jueu que encara podem trobar a les terres catalanes, rebi al seu telèfon intel·ligent, i en el seu idioma (inclourà l’hebreu i l’anglès), tota la informació referent a monuments i espais d’aquesta cultura a Catalunya, així com referències de comerços especialitzats en la cultura hebraica i en d’altres àmbits, així com també altres elements d’interès que poden complementar la visita. El resultat que es busca és que el visitant s’integri al màxim possible en el nostre patrimoni històric en una visita de caire global.

La realitat augmentada, tecnologia en la que es basa l’aplicació, és cada vegada més present en el món dels dispositius mòbils i permet consultar, de forma fàcil i intuïtiva, informació multiformat des de la pantalla dels smartphones connectats a internet. El procés és tant senzill com instal·lar l’aplicació de forma gratuïta, des del portal Google Play, arrencar-la i apuntar el monument o edifici amb la càmera del dispositiu. Automàticament, l’usuari rebrà una icona a la pantalla que quan la premi, donarà pas a una fitxa amb la informació disponible sobre aquest element en diferents formats, de manera que l’usuari podrà disposar de més o menys dades segons les seves necessitats i interessos.

Com a element innovador, l’aplicació que proposa Re-Virtualis i permetrà a l’usuari crear itineraris personalitzats segons les seves preferències ja sigui condicionat per la durada de la visita, el tipus d’activitat a realitzar (museus, restauració, compres, etc.) o d’altres paràmetres a triar per cada usuari, fins i tot si l’activitat és a l’interior o a l’aire lliure.

Aquestes rutes, segons el seu abast, podran realitzar-se a peu o en cotxe, i inclouran un guiatge assistit mitjançant text o una locució sonora, de manera que per defecte, el visitant es desplaçarà sempre al punt més proper segons la situació indicada pel GPS del dispositiu mòbil i així successivament fins a acabar la ruta configurada. Els paràmetres de guiatge també seran configurables.

Pel que fa a les rutes i itineraris, l’usuari veurà la seva posició sobre un mapa juntament amb aquells elements que hagi seleccionat, i rebrà indicacions sonores d’una veu que l’ajudarà a arribar als diferents punt intermitjos

L’usuari també tindrà la possibilitat de, prèviament a la visita, escollir els punts a visitar i descarregar la informació, de manera que no depengui de la connexió a internet en el moment de realitzar el recorregut. En aquest cas, el guiatge es farà mitjançant el dispositiu GPS inclòs en el telèfon mòbil o tablet.

Les xarxes socials son un element en absoluta expansió, sobretot des de l’aparició dels smartphones, és així que l’usuari de Virt_Call podrà compartir imatges, vídeos i arxius de so i textuals per les més habituals (Facebook, Twitter, Flickr, Picasa iphoto, Panoramio, etc.) i mantenir així el contacte constant amb la xarxa.

Pel que fa a les referències no pròpiament patrimonials, CallCat donarà opció de rebre informació sobre els comerços especialitzats i establiments de restauració que es troben en l’àrea d’influència de l’itinerari. L’usuari podrà seguir el mateix procés que en la configuració de les rutes culturals, de manera que podrà descarregar-ne les dades prèviament a la visita in situ, i també filtrar-los per les característiques d’aquests (àmbit, especialització, sector, etc.).

Ara mateix i com a pas previ a CallCat, Re-Virtualis ja treballa en la difusió del llegat jueu a Catalunya i concretament, ha elaborat una guia pel call de Barcelona que és accessible descarregant l’aplicació Layar.
Un cop amb aquesta aplicació al mòbil, que els lectors de Massada-Sabadell podeu descarregar des del codi QR adjunt a aquest article, caldrà cercar la capa “Call Barcelona” i, en aixecar el telèfon, rebreu en pantalla icones com la que segueix, que marcaran la situació dels espais documentats. Clicant sobre les icones, accedireu a informació sonora i textual en anglès i hebreu.

 Així doncs, som davant d’un nou estímul especialment pensat pel visitant hebreu de les nostres contrades que vulgui profunditzar en el coneixement del llegat de la seva cultura, que també és la nostra ja que jugà un paper actiu en la nostra història durant almenys cinc cents anys i que ara, altres cinc segles després, és un destacat lligam entre els dos extrems de la Mediterrània que cal mantenir i desenvolupar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada