diumenge, 9 de juny del 2013

Massada Sabadell nº18 octubre 2012

Mathaussen a la memòria rosa


L’any 1989 vaig tenir la ocasió de visitar el camp de Mathaussen. En l’ambient es respirava el respecte dels cementiris i el malson davant de tanta barbàrie. Els deportats homosexuals, en aquest i en tots els altres camps, van sofrir el doble assetjament i menysteniment dels botxins i la resta de presos, a causa de la seva orientació sexual. El triangle rosa amb el qual van ser identificats, fou reinvindicat pel moviment gay a partir dels anys 70.


Aquell dia del ja llunyà 1989, l’Associació Internacional de Lesbianes i Gays (ILGA), va col.locar un triangle recordatori de l’holocaust a una de les parets del camp. Fou unn moment inoblidable. Els membres jueus de l’ILGA, a més a més, van realitzar una cerimònia d’homenatge als seus avantpassats que van ser sacrificats en aquell indret.

La batalla següent fou la recuperació de la Memòria Històrica de la persecució nazi contra els homosexuals homes i les lesbianes, que van ser barrejades amb les anomenades “dones associals”, amb el triangle negre.

Sense cap mena de dubte, el periodista francès, Jean Le Bitoux, recentment traspassat, fou qui liderà aquesta recuperació d’un passat entre negat o oblidat. Els grups gays, durant els anys 80, feien cap a l’homenatge annual als francesos deportats. Eren rebutjats sistemàticament. Però la constància i la publicació de la biografia de l’alsacià “Pierre Seel, deportat homosexual”, exhaurit a França (a Espanya va ser publicat per l’Editorial Bellaterra), va acabar difonent la veritat. 

Pierre Seel, al qual vaig tenir l’honor de conèixer, no s’arronsà davant dels mitjans de comunicació a l’hora d’explicar aquell infern, on va morir el seu company de joventut. Pierre, al final de la guerra, es va trobar sota l’amenaça de la llei (les relacions sexuals entre homes no van ser legalitzades fins el govern de François Mitterrand) i va formar una família. Després de tot el que havia passat, es va doblegar a la doble vida imposada per les circumstàncies.


En la seva vellesa, va tenir sempre encés un ciri en record del seu amant assassinat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada