dilluns, 10 de juny del 2013

Massada Sabadell nº19 novembre 2012

HANUKKAH

El Hanukkah (ó Janucá) és la festa de la llum que dura vuit dies i que comença la vigília del 25 del mes jueu de Kislev, on es celebra el triomf de la llum sobre les tenebres, el triomf de la puresa enfront de l’adulteració, de l’espiritualitat sobre el materialisme.

Fa més de vint-i-un segles, la terra d’Israel va ser governada pels Seljúcides (greco-sirians), que pretenien helenitzar per la força Terra Santa. Contra tot pronòstic, un petit grup de fidels jueus va derrotar a uns dels exèrcits més poderosos de la terra, va expulsar als grecs de la terra, va recuperar el Sant Temple de Jerusalem i el va tornar a posar al servei de Déu.



Quan van tractar d’encendre la Menorah del Temple (el canelobre de set braços), només van trobar una única llàntia amb oli d’oliva que no havia estat requisada pels grecs. Miraculosament, la quantitat prevista només per un dia, va cremar durant vuit dies, fins que un nou oli es va poder preparar en condicions de puresa ritual.

Per a commemorar i difondre aquests miracles, els savis van instituir la festa de Hanukkah. El punt culminant d’aquesta festa és la nit de la il·luminació de la menorah: a la primera nit crema una flama, a la segona dues i així successivament fins a la vuitena nit de Hanukkah, quan cremen les vuit llums.
Durant la Hanukkah hi ha el costum de menjar aliments fregits en oli, com ara els latkes i els sufganiot, també el jugar amb el dreidel (que és com una balfufa en la qual hi ha inscrites les lletres hebrees, i el Hanukkah Gelt, en el qual es regalen diners als nens.
Simbologia: la il·luminació de la menorah es va instituir per divulgar a tot el món que Déu fa miracles per tots aquells que defenen la veritat i la justícia.
Quan: Els macabeus no van fer fora els invasors amb l’espasa però també amb la fe. S’encenen les menorah poc després de la posta del sol, amb dues excepcions, el divendres a la nit, s’encenen abans de la posta del sol. A la nit de dissabte, s’il·lumina a la nit.
On: A qualsevol lloc on s’estigui visquent . La menorah es situa al damunt d’una taula, o prop de la porta d’entrada o bé hi ha qui té costum de posar-la a una finestra que doni al carrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada